Δελτίο Τύπου Φεβρουάριος 2008
Antikythera.gr

01/02/2008

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Σε εορταστική  Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση  προχώρησε  φέτος η Κοινότητα Αντικυθήρων, τοποθετώντας φωτεινές διακοσμητικές γιρλάντες σε όλους τους οικισμούς του Νησιού δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά  μια ευχάριστη εορταστική ατμόσφαιρα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ

Με σχετική επιστολή του προς την Διεύθυνση Φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Αντικυθήρων κ. Διονύσιος Α. Προγουλάκης, πρότεινε την έκδοση σειράς γραμματοσήμου με θέμα « Ο ΄Εφηβος των Αντικυθήρων», στην ίδια επιστολή αναφέρει μεταξύ των άλλων «ως γνωστόν πρόκειται για Χάλκινο άγαλμα  ύψους  1,94 μ. που βρέθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες  το έτος 1900 στη θαλάσσια περιοχή Κάβος «Βλυχάδας»  Αντικυθήρων και που χρονολογείται γύρο στο 340 - 330 π.χ. και αποτελεί ένα  από τα πιο σπάνια μέχρι τώρα ευρήματα του είδους του και που σήμερα κοσμεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο…»

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΕΚΔΗΜΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Σε σχετικό συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Διονύσιος Αν. Προγουλάκης, μεταξύ των άλλων αναφέρει «Η Κοινότητα Αντικυθήρων, ο Πρόεδρος, το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς και οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού και απομακρυσμένου Νησιού μας, εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και συγκίνηση και θρηνούμε για την εκδημία και απώλεια της Ηγετικής και Εκκλησιαστικής Προσωπικότητας του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστόδουλου.

Το θάρρος, η αξιοπρέπεια ,το μεγαλείο της ψυχής  καθώς και το φρόνημα του κοιμηθέντος Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, μας δίδαξαν πολλά και τα οποία θα διατηρήσουμε ως αιώνια παρακαταθήκη. Θα τον θυμόμαστε πάντα…..»                                                                     

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Σε σχετικό συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, προς τον εκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας μεταξύ των άλλων αναφέρει «Η Κοινότητα Αντικυθήρων, Ο Πρόεδρος, το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς και οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού και απομακρυσμένου Νησιού μας, σας εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την εκλογή Σας από την ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ευχόμενοι υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο Σας και στην υψηλή αποστολή που αναλαμβάνετε προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας μας…»                                                                     

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ

Την  02.02.2008 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων με μοναδικό θέμα «Ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση Κυθήρων-Αντικυθήρων» στη  συνεδρίαση  προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων που όμως δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί λόγω επικράτησης δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε σχετική επιστολή του ο Πρόεδρος  της Κοινότητας, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη, για την  πρόσκληση, αναφέρει  μεταξύ των άλλων  στην επιστολή του για το συζητούμενο θέμα τα παρακάτω: «…Tο μείζον πρόβλημα των μικρών νησιών, όπως είναι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ήταν πάντα το συγκοινωνιακό το οποίο κυρίως παρουσιάζεται μαθηματικά επαναλαμβανόμενο και οξύτατο συνήθως κάθε χειμώνα  και αναγκάζει τα Νησιά μας σε ένα  ιδιότυπο αποκλεισμό… Διαπιστώνουμε ότι το δημόσιο αγαθό της πρόσβασης δηλαδή των απομακρυσμένων Νησιωτών στις μεταφορικές υπηρεσίες το οποίο η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει με επαρκή συχνότητα, αξιοπιστία και ανεκτό εισιτήριο, παύει να υφίσταται… Η αναίτια και χωρίς προειδοποίηση διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς επίσης και η μη έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων μας δημιουργεί προβλήματα αλλά δεν μας ξαφνιάζει αφού είναι φαινόμενο παροδικώς επαναλαμβανόμενο και που κυρίως έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται οι ακρίτες και των πλέον βασικών αγαθών, έτσι η έννοια ότι οι μεταφορές αποτελούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, παντελώς εκλείπει… πιστεύουμε πως η δρομολόγηση ενός ακόμη πλοίου (τοπικού ενδιαφέροντος) στις επιδοτούμενες δρομολογιακές γραμμές (Νεάπολη-Κύθηρα-Αντικύθηρα ) και (Γύθειο-Κύθηρα-Αντικύθηρα Δ. Κρήτη) θα εξυπηρετούσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των περιοχών μας ….Διαπιστώνουμε επίσης ότι τα ποσά των επιδοτήσεων πιθανώς να μην επαρκούν για την κάλυψη των βασικών και διαρκώς αυξανόμενων δαπανών των ναυτιλιακών εταιρειών  και που κυρίως οφείλονται κατά την εκτίμησή μας στην αλματώδη και απρόβλεπτη αύξηση των καυσίμων…»

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Με σχετική επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Διονύσιος Α. Προγουλάκης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του  και την παράλειψη της καταχώρησης του Νησιού των Αντικυθήρων στον χάρτη της όντως σημαντικής έκδοσης «Η Αττική από ψηλά» μεταξύ δε των άλλων αναφέρει: «το πλέον απομακρυσμένο σημείο της Περιφέρειας Αττικής, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τους αξιολογότατους αρχαιολογικούς θησαυρούς (΄Εφηβος των Αντικυθήρων, Μηχανισμός των Αντικυθήρων) κ.λ.π. θα έπρεπε κατά την εκτίμησή μας να κοσμούν και να συμπληρώνουν την έκδοση αυτή».

Για το ίδιο θέμα η Εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» στο Φ. 222/2ος/2008 στην στήλη «στα πεταχτά» αφιερώνει ένα εύστοχο σχόλιο για το θέμα  σχετικά με τις «λακκούβες στους δρόμους  μας…, που όμως δεν φαίνονται από ….ψηλά».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ

Την Κυριακή 20.01.2008 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά η Ετήσια Γενική Συνέλευση  και η κοπή της Βασιλόπιτας, της ΄Ενωσης των Απανταχού Αντικυθήρων «Ο ΑΓ. ΜΥΡΩΝ», την Κοινότητα Αντικυθήρων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της κ. Σταμάτιος Γ. Αλοϊζος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχήθηκε προς όλους “καλή και Δημιουργική Νέα χρονιά με Υγεία και Ευτυχία” μεταξύ των άλλων είπε « …΄Όπως γνωρίζετε η Κοινότητα έχει την θέληση αλλά και την δυνατότητα και προωθεί αναπτυξιακά έργα και δράσεις που κυρίως έχουν ως μοναδικό σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λιγοστών κατοίκων του Νησιού μας. Πρώτο μέλημά μας από την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων με την ΄Ενωση και η από κοινού με διακριτούς βέβαια ρόλους αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του Νησιού μας…».

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας προς τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπως αυτά εξελέγησαν από τις αρχαιρεσίες  του Σωματείου που έγιναν την ίδια ημέρα, αναφέρει μεταξύ των άλλων «Σας  εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και ευελπιστώ στη συνέχιση της άψογης μέχρι σήμερα συνεργασίας μας για την από κοινού αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων που απασχολούν το νησί μας».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με την ευκαιρία της  ευδόκιμης συνταξιοδότησης του Προϊσταμένου των ΕΛ.ΤΑ(80 100) Κυθήρων κ. Γεωργίου Δ. Κασιμάτη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων σε σχετική ευχαριστήρια  επιστολή του  αναφέρει  «Επιθυμώ να σας εκφράσω τις προσωπικές ειλικρινείς μου ευχαριστίες καθώς και την βαθιά μου εκτίμηση για την επί Τριάντα και πλέον συναπτά έτη αμέριστη βοήθεια και έμπρακτη συμπαράσταση καθώς και για την εθελοντική προσφορά σας, ως προϊστάμενος στα ΕΛ.ΤΑ Κυθήρων προς τους ηρωικούς ακρίτες του νησιού μας. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά και σας ευχόμαστε υγεία ατομική και οικογενειακή».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Στην από 16.10.2007   ευχαριστήρια επιστολή του απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Διονύσιο Αν. Προγουλάκη, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κ. Πέτρος Γ. Μολυβιάτης, αναφέρει: «Θα ήθελα να σας εκφράσω εκ μέρους του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εμού προσωπικά, τις θερμές ευχαριστίες μας για την συμβολή της Κοινότητάς σας στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν την πατρίδα μας. Μαζί με τις ευχαριστίες μου, σας παρέχω τη διαβεβαίωση ότι η δωρεά της Κοινότητας Αντικυθήρων των € 5000 που καταθέσατε στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό για τον οποίο έγινε…».                                          

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Με  σχετικό έγγραφο της, η Κοινότητα ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Τ.Ε  επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση της πλήρους κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών αναγκών της νήσου και Κοινότητας Αντικυθήρων, την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) ακόμα υπαίθριων καρτοτηλεφώνων όπως παρακάτω:

Ένα (1) στον οικισμό των «Χαρχαλιανών» και

Ένα (1) στον οικισμό των «Γαλανιανών» (Πλατεία Αγίου Μύρωνος)

Η Κοινότητα αναμένει την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών του Νησιού.            

Επιστροφή