Δελτίο Τύπου Αύγουστος 2008
Antikythera.gr

01/08/2008

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Το ετήσιο Μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών των Αντικυθήρων, αλλά και των απανταχού κεκοιμημένων Αντικυθηρίων τελέσθηκε με μέριμνα της Κοινότητας την Κυριακή 03.08.2008 στο

Ιερό προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Σήμερα σε εποχές γενικής αμφισβήτησης του Θεού, σε εποχές που ο άνθρωπος είναι απόλυτα προσηλωμένος στο εφήμερο και νοιάζεται περισσότερο για τα επίγεια. Σήμερα που ψυχή παραμένει ατροφική και ψυχρή και ο νους είναι αιχμαλωτισμένος σε δαιμονικές παγίδες της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης των πάντων. Σήμερα που η παραβατικότητα, η ανηθικότητα και η κραιπάλη τείνουν να αποκτήσουν και νομική ισχύ ,η διατήρηση ενός παραδοσιακού πανηγυριού με την ίδια επί αιώνες μορφή δύναται να χαρακτηρισθεί ως θαύμα.

Γιατί ως θαύμα λογίζεται η θεία «τρέλα» ,η προσέγγιση του Υψίστου ,η τιμή στους Αγίους του, με την διατήρηση  του αναλλοίωτου, του αυθεντικού και του παραδοσιακού χαρακτήρα του εθίμου ως προπύργιου της Ορθοδόξου πίστης.

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Αυγούστου 2008,κλήρος και λαός μετέβη στα Αντικύθηρα, που είχαν ενδυθεί εορταστικό χαρμόσυνο ένδυμα .Με κατάνυξη έγινε ο εσπερινός και την επομένη ο όρθρος και Πανηγυρική  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας . Η ουράνια χαρά και αγαλλίαση ζωγραφιζόταν στα χαρούμενα πρόσωπα των πιστών που προσήλθαν στη μεγάλη γιορτή και ως ευωδιαστό θυμίαμα έφτανε μέχρι το άβατο του Παντοκράτορα.

Μετά την Εσπερινό αλλά και τη Θεία Λειτουργία, η Οικογένεια του κ. Χάρη Τσιστράκη, με αρχοντιά ψυχής και περίσσεια καλοσύνη, είδε να πραγματοποιείται ένα όνειρο ζωής αφού είχε τάμα να αναλάβει να καλύψει  όλη την δαπάνη της φετινής πανηγύρεως, έτσι λοιπόν υποδέχτηκε τους ευλαβείς προσκυνητές με τα καθιερωμένα όπως προβλέπει το έθιμο πλούσια κεράσματα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία κληρικοί και λαϊκοί με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Σεραφείμ, εν πομπή στην οποία προπορευόταν η Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Μύρωνος, μετέβη στην ομώνυμη πηγή όπου γίνεται θρησκευτική ευλάβεια , κατάνυξη και προσευχή ο αγιασμός της πηγής και των ευλαβών προσκυνητών.

Το πανηγυρικό κλίμα συμπλήρωσε η παρουσία και η συμμετοχή του ντόπιου παραδοσιακού συγκροτήματος με τα αδέλφια Γεώργιο Εμμ. Χαρχαλάκη στο λαούτο και Αναστάσιο Εμμ. Χαρχαλάκη στη λύρα.

Η άρνηση του ΥΠ.ΕΘ.ΑΜΥΝΑΣ για την ικανοποίηση του αιτήματος της Κοινότητας για την αποστολή αγήματος αποδόσεως τιμών του Πολεμικού Ναυτικού, στέρησε σε λαμπρότητα τον φετινό εορτασμό.

Η δυσχέρεια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από τα Κύθηρα, παρά του ότι ,σχετικό αίτημα της Κοινότητας Αντικυθήρων προς την ΑΝΕΝ-LINES είχε υποβληθεί πολύ έγκαιρα δεν επέτρεψε την συμμετοχή Κυθηρίων αλλά και Κρητικών στις εορταστικές εκδηλώσεις .

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσέλευση του Μητροπολίτου Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ και της συνοδείας του, καθώς και της Επάρχου Κυθήρων κατέστη δυνατή κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Κοινότητας με την συνδρομή του Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών Λακωνίας Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος κ. Βατίστα Δημητρίου με πλωτό μέσο της Υπηρεσίας του.

Συγκινητική για όλους τους προσκυνητές ήταν η παρουσία και συμμετοχή Βυζαντινού Χορού Ψαλτών.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Διονύσιος Αν. Προγουλάκης, ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στο φετινό εορτασμό όλους τους επίσημα προσκεκλημένους, κάνοντας ειδική

αναφορά σε καθένα  χωριστά σχετικά με τις κατά καιρούς ευεργετικές τους παρεμβάσεις για το Νησί και τους κατοίκους του. Ακόμα ευχαρίστησε δημόσια τον Εφημέριο του Νησιού πατέρα Αντώνιο Φ. Λιγοψυχάκη ,την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Μύρωνος ,την οικογένεια Χάρη Τσιστράκη,όπως και κάθε άλλον που συνέβαλλε ενεργά και οποιονδήποτε τρόπο στην διοργάνωση και την επιτυχία  της φετινής πανηγύρεως. Ευχήθηκε επίσης  σε όλους τους παρευρισκομένους Χρόνια Πολλά με υγεία και ευλογία από τον ΄Αγιο Μύρωνα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΗΛΩΣΗ

Με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, έλαβε χώρα την Κυριακή 17.08.2008 ,ημέρα της Εορτής του Πολιούχου των Αντικυθήρων Αγίου Μύρωνος και στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των :

α.-Ιταλού στρατιώτη Ιατρού Ferruccio Miraglia ο οποίος κατά την διάρκεια του Β΄. Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε στα Αντικύθηρα για χρονικό διάστημα 4 μηνών στο νησί  ως υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα του Ιταλικού Λόχου και που πέραν από τις υποχρεώσεις του προσέφερε τις υπηρεσίες του στους κατοίκους των Αντικυθήρων. Για την αγάπη του λοιπόν στο Νησί μας και τους κατοίκους παρά τις συνθήκες και τις συγκυρίες της εποχής καθώς επίσης και για την ανθρώπινη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα, αλλά κυρίως για την ανθρωπιά και την μεγαλοψυχία του, η Κοινότητα  Αντικυθήρων τον τίμησε με την απονομή δίγλωσσης (Ελληνικά και Ιταλικά)  αναμνηστικής πλακέτας την οποία και του απέστειλε στον τόπο της μόνιμης διαμονής του .

β.-Μύρωνα Παύλου Αλεβιζάκη, Επίτιμο Πρόεδρο του Σωματείου των Απανταχού Αντικυθηρίων « Ο ΑΓ. ΜΥΡΩΝ» για την σημαντική και πολύχρονη προσφορά του στον λαό των Αντικυθήρων, αλλά και για την άοκνη βοήθεια και συμπαράσταση του στην επίλυση από κοινού με την Κοινότητα πολλών και δύσκολων προβλημάτων και κυρίως για την συμβολή του για την ένταξη και χρηματοδότηση των πρώτων μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έγιναν στο Νησί και τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων .

γ.-Παναγιώτη Μύρωνος Πατεράκη, Επίτιμο Πρόεδρο του Σωματείου των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο ΑΓ. ΜΥΡΩΝ» για την επίσης σημαντική και πολύχρονη προσφορά στον λαό των Αντικυθήρων, αλλά και για τις άοκνες και ευεργετικές του παρεμβάσεις, την προσωπική του εργασία κ.λ.π. για την εκ θεμελίων ανακατασκευή του οικήματος που ευρίσκεται στο Καψάλι Κυθήρων και που έχει σημαντικά συμβάλλει τα μέγιστα  στην διαμονή των Αντικυθηρίων κατά τις αφιξαναχωρήσεις τους προς και από  Αντικύθηρα.

δ.-Ιωάννη Εμμ. Κουφογιαννάκη για την επίσης σημαντική παρουσία, βοήθεια και συμπαράσταση του για είκοσι και πλέον συναπτά έτη στα Αντικύθηρα, ως Διοικητής του εδώ Αστυνομικού Σταθμού. 


Επιστροφή