Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Antikythera.gr

22/05/2010

Με λαμπρότητα και βυζαντινή κατάνυξη παραδόθηκε και πάλι στη Θεία Λατρεία ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Αντικύθηρα, που δεσπόζει αριστερά της εισόδου του λιμένος Ποταμού. Με πρωτοβουλία, προσωπική επιστασία και κύρια δωρεά του κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη, τέως Κοινοτάρχη του νησιού (1999-2006), πραγματοποιήθηκε ριζική και εκ θεμελίων ανακαίνιση του Ιερού Ναού εσωτερικά και εξωτερικά, ανακαίνιση του κελιού και εξοπλισμός με Ιερά Σκεύη, έπιπλα, εικόνες και λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα. Το συνολικό κόστος για όλες τις εργασίες ανήλθε στο ποσόν των €42.950 και καλύφθηκε εξ΄ολοκλήρου από δωρεές, με κύρια δωρεά του κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη, ύψους άνω των €32.000. Δωρεές υπήρξαν από Αντικυθήριους τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αυστραλία), ενώ σημαντικές υπήρξαν οι προσφορές σε είδη και προσωπική εργασία.

Στις 19 και 20 Μαίου, ο Ναός παρεδόθη και επισήμως στη Θεία Λατρεία με αφορμή τον εορτασμό της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου (20 Μαίου) που εορτάστηκε πανηγυρικά στο νησί. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Αγιασμός επί τη περατώσει των εργασιών ανακαίνισης και ακολούθως Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της 20ής Μαίου τελέστηκαν ο Όρθρος, η Πανυγηρική Θεία Λειτουργία καθώς και Δοξολογία για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαίου 1864). Ακολούθησε εόρτιο γεύμα, που παρέθεσε ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης στο κατάστημα του κ. Μύρωνος Πατακάκη στον Ποταμό Αντικυθήρων, με προσκεκλημένους όλους τους κατοίκους και προσκυνητές, που ήρθαν από την Αθήνα, τα Κύθηρα και την Κρήτη και με πολύ ευλάβεια συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης σε σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν, τόσο σε χρήματα και είδος, όσο και σε προσωπική εργασία, ενώ αντεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την πρωτοβουλία αυτή και μεγάλη ευλογία για το νησί. Στο τέλος, ο κ. Χαρχαλάκης, δώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου Νικολάου και ένα Αρχιερατικό Επιγονάτιο με τον Αρχιερέα Χριστό.

Συγκινητική ήταν η παρουσία κλιμακίου του Βυζαντινού Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» από την Αθήνα με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη που έψαλλε μελωδικότατα στις Ιερές Ακολουθίες, προσδίδοντας βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη. Πλήθος Αντικυθηρίων βρέθηκαν στο νησί τις μέρες αυτές, τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Κρήτη και αλλού προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Νικολάου. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. κ. Σεραφείμ, μετέβη στα Αντικύθηρα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας από τη Βέροια της Μακεδονίας Αρχιμ. π. Παλαμάς Κυριλλίδης, μεταφέροντας στο νησί τμήμα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, που τέθηκαν σε προσκύνηση προς ευλογία και αγιασμό των πιστών σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου αυτού (19 και 20 Μαίου). Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχε και ο Ιερέας των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της 20ής Μαίου, όπου τελέστηκε ο Μέγας Πανυγηρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αντικυθήρων, στον οποίο πρόσφατα τοποθετήθηκε νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο και χειροποίητες εικόνες, με πρωτοβουλία και δωρεά του κ. Νικήτα Πάτερου, ο οποίος ανέλαβε μεταξύ άλλων και την δαπάνη διαμόρφωσης του αυλείου χώρου του Ναού. Με συγκίνηση οι ευλαβείς προσκυνητές ασπάστηκαν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον πανυγηρίζοντα Ναό τους στα Αντικύθηρα.

Αντικύθηρα, κύθηρα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΩΡΕΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ 
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το συνολικό κόστος για όλες τις εργασίες ανήλθε στο ποσόν των €42.950 και καλύφθηκε ως εξής:


Α. ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

- Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης: 32.825€
- Ανώνυμοι: 3.200€
- Ανώνυμος: 1.950€
- Ανώνυμος: 1.325€
- Αντικυθήριοι Αυστραλίας: 1.100€*
- Μαρίκα Διακοπούλου το γένος Ν.Πλουμίδη: 600€
- Μαρία και Γεώργιος Πουρσανίδης: 500€
- Χρυσούλα Κατσανέβα το γένος Καλογρίδη: 500€
- Ιάκωβος Πλουμίδης: 500€
- Γεώργιος Κατσανέβας του Μύρωνος: 200€
- Φανή Μπίκου: 150€
- Ανώνυμος: 100€

Β. ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΙΔΗ

- Ξυλόγλυπτο Αρχιερατικό Παραθρόνιο με αγιογραφία «Ο Μέγας Αρχιερεύς» δωρεά Δρος. Διονυσίου Κ. Γαλανάκη (Dr. Dennis Galanakis) εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εις μνήμην των γονέων του Κωνσταντίνου και Μαρίας και του αδελφού του Μύρωνος.
- Ξυλόγλυπτο Ιερό Αναλόγιο: δωρεά Άννας Ν. Τουρλούμη εις μνήμην του συζύγου της Νικολάου.
- Ξυλόγλυπτο παγκάρι: δωρεά Ευστρατίου Α. Χαρχαλάκη εις μνήμην του πατρός του Αθανασίου Ε. Χαρχαλάκη, και των θείων του Νικολάου Ι. Μπίκου και Νικολάου Τουρλούμη.
- Ξυλόγλυπτα Βημόθυρα Ωραίας Πύλης, δωρεά οικογενείας Κων/νου Τσόη, εμπόρου εκκλησιαστικών ειδών εξ Αθηνών.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Νικόλαος σώζει τους εν θαλάσση κινδυνεύοντας», δωρεά Γεωργίου και Μαρίας Πουρσανίδη εις μνήμην Νικολάου Τουρλούμη.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Η Κοίμησις του Αγίου Νικολάου», δωρεά Δρος. Διονυσίου Κ. Γαλανάκη (Dr. Dennis Galanakis) εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εις μνήμην των γονέων του Κωνσταντίνου και Μαρίας και του αδελφού του Μύρωνος.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Μύρων, ο Ιερομάρτυς και Θαυματουργός», δωρεά Φανής Μπίκου εις μνήμην του συζύγου της Νικολάου Μπίκου εξ Ύδρας.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», δωρεά Ανδρέα Γ. Χαρχαλάκη υπέρ υγείας του ιδίου και της οικογενείας του.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος», δωρεά Γεωργίου Μ. Κατσανέβα εις μνήμην του παππού του Γεωργίου.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Παναγία η Μυρτιδιώτισσα», δωρεά Γεωργίου Μ. Κατσανέβα εις μνήμην της γιαγιάς του Ευαγγελίας.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Ευστράτιος, ο Μεγαλομάρτυς και Πάνσοφος», δωρεά Ευστρατίου Π. Παπαδοπούλου εις μνήμην τη γιαγιάς του Χρυσώς Χαρχαλάκη.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Η Αγία Μεγαλομάρτις Μαρίνα», δωρεά εις μνήμην Γεωργίου και Πόπης Χαρχαλάκη.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας», δωρεά Ευστρατίου Α. Χαρχαλάκη επί τη διασώσει του εξ αυτοκινητιστικού ατυχήματος στις 17-01-2010.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός», δωρεά Μαρίας Χαρχαλάκη εις μνήμην του συζύγου της Αθανασίου και των εξ Ύδρας αδελφών της Νικολάου Μπίκου, Κων/νου Μπίκου και Άννης Θηβαίου.
- Χειροποίητη αγιογραφία «Η Αγία Βαρβάρα», δωρεά Γεωργίας Κατσανεβάκη εις μνήμην του συζύγου της Γεωργίου Ανουσάκη.
- Χειροποίητες εικόνες «Ο Άγιος Ελευθέριος», «Ο Άγιος Γεώργιος», «Η Αγία Ελένη», «Ο Άγιος Στυλιανός», δωρεά ανωνύμου.
- Εικόνες Αγ. Γεωργίου και Αγ. Σπυρίδωνος δωρεά  Γεωργίου Μ. Προγουλάκη και του υιού του Σπυρίδωνος.
- Εικόνα Αγ. Φανουρίου και σκεύος αγιασμού δωρεά Κορνηλίας (Λίας) Παπαδοπούλου.
- Εργόχειρα: δωρεά Μαρίας Γ. Προγουλάκη.
- Ιερά Καλύμματα: προσφορά Χρυσούλας Εμμ. Χαρχαλάκη.
- Μανουάλι: δωρεά Μαρίνου Η. Ανδρόνικου εις μνήμην των γονέων του Ηλία και Καλλιόπης Ανδρονίκου.
- Λειτουργικά βιβλία: δωρεά Ιωάννη Τσούνη, Πρωτοψάλτου Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Νέας Φιλοθέης Αθηνών.
- Διάφορα Εκκλησιαστικά και Λειτουργικά είδη προσφορά Ευστρατίου Α. Χαρχαλάκη.
- 2 ξύλινοι πάγκοι, προσφορά Ιωάννη Γλυτσού.
- Συντήρηση - οδοστρωσία δρόμου προς Άγιο Νικόλαο, προσφορά Ιωάννη Ευστρ. Κατσανεβάκη, εργολάβου εξ Αντικυθήρων.
- Προσφορά προσωπικής εργασίας: Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης, Λάμπρος Ι. Κατσανέβας, Δημήτριος Ι. Λιγοψυχάκης, Αναστάσιος Ε. Χαρχαλάκης, Χρυσούλα Ε. Χαρχαλάκη, Μαρίνος Η. Ανδρόνικος, Φανή Ν. Μπίκου, Γεώργιος Εμμ. Χαρχαλάκης, Εμμανουήλ Γ. Χαρχαλάκης, Μύρων Γ. Πατακάκης, Εμμανουήλ Ι. Κατσανεβάκης, Χαράλαμπος Γαλανάκης.* ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΩΡΕΩΝ ΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (σε δολάρια Αυστραλίας)
Δημήτριος Δ. Ανδρόνικος και οικογένεια 1.000
Μαρίνος Ανδρόνικος και οικογένεια 270
Μύρων – Μαρίκα Ανδρονίκου και παιδιά 200
Σταύρος Ανδρόνικος του Ηλία και οικογένεια 100
Γεώργιος Γαλανάκης του Γρηγορίου 100
Ηλίας Σταύρου Ανδρόνικος 100
Ιωάννης Κατσανεβάκης του Θεοδώρου 50
Γαλανάκης Γεώργιος του Μύρωνος 50
Σπυρίδων και Χρυσούλα Πλουμίδη 50
Βασιλική Νικολακάκη 50
Γεώργιος Βενέρης του Δημητρίου 30


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:
Οικοδομικές εργασίες εσωτερικά και εξωτερικά, αυλή, φράχτης, πεζούλες, κωδωνοστάσιο, κελί και τέμπλο, βαψίματα 14.500€
Διάφορα οικοδομικά υλικά 7.900€
Χρώματα, Διάφορα εκκλησιαστικά είδη 6.700€
Λοιπές εργασίες συντήρησης 6.700€
Κουφώματα 2.600€
Πλακάκια, μάρμαρα, εργασίες 4.550€


ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ: 42.950€


Επιστροφή