Ομιλία του προέδρου της Κοινότητας Αντικυθήρων
Antikythera.gr

22/01/2010

Ομιλία του πρόεδρου της κοινότητας Αντικυθήρων  στη γενική συνέλευση της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθήρων  « ο Άγιος Mύρων» 24.01.2010


Αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι του Νησιού μας,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στην πολύ σημαντική για τo Σωματείο μας Γενική Συνέλευση  και την κοπή της Βασιλόπιτας για το 2010.   

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης επιτρέψτε μου να αναφερθώ  γενικά   σε ορισμένα βασικά σημεία που αφορούν την δράση και τα πεπραγμένα της Κοινότητας στον χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι και σήμερα.  

Όπως γνωρίζετε  η Κοινότητά μας έχει την θέληση αλλά και την δυνατότητα και  προωθεί  αναπτυξιακά έργα και δράσεις που κυρίως έχουν ως μοναδικό σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λιγοστών  ακόμα κατοίκων του Νησιού μας.

Πρώτο μέλημα μας από την  ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας  και μέχρι σήμερα που είναι και το τελευταίο έτος της παρούσης θητείας   ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων με την ένωση και η από κοινού αντιμετώπιση  των σοβαρών  προβλημάτων του Νησιού μας.

Φροντίσαμε για την καλύτερη δυνατή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση μας με τακτικές προσεγγίσεις των  πλοίων φροντίσαμε επίσης  για την άμεση και αυθημερόν αποκατάσταση απρόβλεπτων σοβαρών βλαβών των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ  με την μεταφορά συνεργείων και ανταλλακτικών με ταχύπλοο  του Λιμενικού Σώματος.

Αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας με την αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου αυτοκινήτου καθώς και της προμήθειας κάδων και έτσι σήμερα γίνεται σωστή  αποκομιδή των απορριμμάτων σε ολόκληρο το Νησί.

Αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων   καθώς και στις παραλίες του Νησιού μας  με την ανάθεση των εργασιών  καθαριότητας και έργων  σε ντόπιο εργολάβο.

Φροντίσαμε  και  παραχωρήθηκε δωρεάν στην Κοινότητά μας   από το Πυροσβεστικό Σώμα  ένα πλήρως εξοπλισμένο  Πυροσβεστικό αυτοκίνητο το οποίο εκτιμούμε ότι ως έτοιμο  και λειτουργικό  θα ανταποκριθεί σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Εγκαταστήσαμε  σε διάφορα σημεία του Νησιού δεξαμενές γεμάτες με  νερό ούτως ώστε να είναι στην διάθεση των μέσων πυρόσβεσης  για άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αποδεχτήκαμε ακόμα ένα  ρυμουλκούμενο αυτόνομο πυροσβεστικό   σύστημα  προσφορά της ΚΕΔΚΕ προς την Κοινότητά μας το οποίο τους θερινούς μήνες είναι  μόνιμο εγκατεστημένο στον σκουπιδότοπο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση πρόκλησης  πυρκαγιάς.

Δημιουργήσαμε  3 χώρους καταφυγής για την αντιμετώπιση καύσωνα με την εγκατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων, (Κοινοτικός Ξενώνας –Αίθουσα Διδασκαλίας Δημοτικού  Σχολείου - Κελί Αγίου Μύρωνος)    

Φροντίσαμε σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων για να εκτελεσθούν δύο σημαντικά έργα στο Νησί μας όπως η κατασκευή του κριπιδότοιχου στο Λιμάνι και η εκ νέου Τσιμεντόστρωση της πλατφόρμας του αλιευτικού μας καταφυγίου,  συμπληρωματικά σας ενημερώνω ότι οι προσπάθειες μας για την κατασκευή εκ νέου της γλίστρας ,το  «σέρσιμο» δηλαδή όπως το γνωρίζεται  όλοι ,αλλά και της δημιουργίας πλατείας με την μερική καθαίρεση του βράχου μπροστά από το υπόστεγο βρήκε αντιρρήσεις από μικρή ομάδα συμπατριωτών μας , επίσης μέσα στο 2010 εξασφαλίσαμε από Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων την εκτέλεση του έργου « της εκ νέου ασφαλτόστρωσης της πλατφόρμας της προβλήτας μας. Επίσης σας ενημερώνω ότι η εκτίμηση μου, είναι ότι μέσα στο έτος που διανύουμε θα εγκατασταθεί στο αλιευτικό μας καταφύγιο τηλεσκοπικός γερανός ανυψωτικής ικανότητας 6 τόνων για την ανέλκυση αλιευτικών σκαφών .  

Συνεργαστήκαμε με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας σε πολλά και ζωτικής σημασίας θέματα τα οποία φέραμε σε πέρας αισίως ,επίσης ζητήσαμε και ανέλαβε η Εγχώρια Περιουσία την δαπάνη καθαρισμού του ρέματος στον οικισμό του Ποταμού καθώς επίσης και την παραχώρηση της χρήσης έκτασης στην  «Πλαγάρα»  προς την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  για την κατασκευή εγκαταστάσεων προστασίας  του πτηνού «Μαυροπετρίτης» με παράλληλη χρήση του από κτηνοτρόφους της περιοχής για το πότισμα των ζώων, επίσης από την επιτροπή εγχώριας περιουσίας  Κυθήρων-Αντικυθήρων χρηματοδοτήθηκαν και έργα βελτίωσης της βατότητας σε πολλά μονοπάτια του νησιού μας, επίσης ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η δωρεά προς  το Κοινοτικό μας Ιατρείο μηχανήματος για αναλύσεις στο αίμα.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης και Αντιπρόεδρο  του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγχωρίου Περιουσίας  Κυθήρων-Αντικυθήρων κ. Ιωάννη Γλυτσό για την άριστη συνεργασία που έχει μαζί μας καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα της Κοινότητας μας .                     Πολλές επίσης ευχαριστίες οφείλω προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ένωσης ,τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και προς κάθε Συμπατριώτη που με τον δικό του τρόπο συνέβαλε στην πρόοδο και την ανάπτυξη του μικρού μας Νησιού.

Συνεχίζοντας τις εκδοτικές δραστηριότητες της Κοινότητας, μας εκδώσαμε  τα ημερολόγια 2007 με θέμα    « Τα πλοία της άγονης γραμμής» και για το 2008  με θέμα την  πολύ συγκινητική « ιστορία του Ιταλού Γιατρού ferruccio Miraglia που ήταν στο Νησί μας το 1943 με τον Ιταλικό Λόχο». Την πολλή συγκινητική ιστορία του «Νικολάου Φιλοσοφώφ» Ναυάρχου του Αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ρωσίας και Διευθυντή Φάρων της Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής ,ο οποίος ως Ναυαγός της ζωής συνέδεσε το όνομα του με το Νησί  μας και των Φάρο των Αντικυθήρων στο Ακρωτήρι «Απολυτάραις» για το έτος 2009 και για την φετινή χρονιά (2010) το ημερολόγιο που κρατάτε στα χέριά σας και που φέρει τον τίτλο «Η Καθημερινότητά μας» που πιστεύω ότι θα συγκινήσει .      Συμμετείχαμε στις  εκθέσεις «Τουριστικό πανόραμα» που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια  στην Ανθούσα Αττικής προβάλλοντας το νησί μας με καλαίσθητα τουριστικά φυλλάδια σε  4 γλώσσες καθώς και με τις αφίσες που είχαν ως τίτλους τα παρακάτω λογότυπα «Αντικύθηρα το νησί των κρυμμένων θησαυρών» «Γκριζοπράσινος βράχος ριγμένος στο πέλαγος» «για τους λάτρεις της θάλασσας κ.λ.π.», με το  φωτογραφικό άλμπουμ «Νόμοι των Αντικυθήρων» κ.λπ.   αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια επισκεπτών και εκθετών.

Προβάλλουμε  το αγαπημένο μας Νησί  με αξιόπιστο τρόπο σε όλο τον κόσμο  μέσω της ιστοσελίδας μας στο internet   την οποία πολύ πρόσφατα κατασκευάσαμε εκ νέου , με την καταχώρηση δελτίων τύπου και διαφόρων άλλων ενημερώσεων, εδώ σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα της Κοινότητας δημοσιεύονται σε περίληψη όλες οι αποφάσεις του Κοινοτικού μας Συμβουλίου. 

Υποβάλλαμε αρμοδίως στον Νομάρχη  Πειραιά ένα πλήρη φάκελο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για την επισκευή και ανάδειξη του Νερόμυλου  «Ανδρόνικου» στον Ποταμό αφού πρώτα εξασφαλίσαμε την συναίνεση των ιδιοκτητών και την χρηματοδότηση του έργου κατά 25.000,οο € από επιχορήγηση του

ιδρύματος «ΛΕΒΕΝΤΗ» και σας ενημερώνω επίσης ότι όσα χρήματα θα απαιτηθούν συμπληρωματικά θα διατεθούν από έσοδα της Κοινότητάς μας.

Στο τομέα των έργων εκτιμούμε ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, ιεραρχώντας τις ανάγκες κάθε οικισμού    κατασκευάζοντας   τα   έργα με συνέπεια και κυρίως με διαφάνεια  τα οποία άμεσα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νησιού μας.

Σχετικά με την Διοικητική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ,δεν έχω να σας ανακοινώσω σήμερα τίποτα, απλά θέλω να γνωρίζεται ότι το παρακολουθούμε μέσα από την Δημόσια Διαβούλευση και βέβαια πρέπει να γνωρίζεται ότι σταθερή μας άποψη, η οποία εκφράστηκε και μέσα από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου είναι η Κοινότητα μας  να παραμείνει ως έχει.

Αγαπητοί Συμπατριώτες, επειδή  στα πλαίσια της σημερινής Γενικής Συνέλευσης δεν μου επιτρέπεται να κάνω εμπεριστατωμένη ανάλυση, αλλά κυρίως επειδή δεν θέλω σας κουράσω άλλο, αφού θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ακόμα ενέργειες της Κοινότητας ,οι οποίες έχουν πάντα  ως μοναδικό σκοπό  την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ,σας εύχομαι ολόψυχα Καλή  και Δημιουργική Νέα Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία.


Χρόνια Πολλά. Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Antikythera. Αντικύθηρα, Κυθηρα, Kythera

Επιστροφή