Δελτίο Τύπου Αύγουστος 2009
Antikythera.gr

26/08/2009

Εορτασμός του Αγίου Μύρωνος

Το Σάββατο 16.08.2009 και τη Δευτέρα 17.08.09 έλαβαν χώρα στο νησί των Αντικυθήρων επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ετήσια μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Μύρωνος στο φερώνυμο Ιερό Προσκύνημά του στα Αντικύθηρα. Η δυσχέρεια των ακτοπλοϊκών συνδέσεων κυρίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών απέτρεψε σε πολλούς πιστούς την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσέλευση του επιχώριου Μητροπολίτου κ.κ. Σεραφείμ και της συνοδείας του κατέστη δυνατή με τη συνδρομή του πλωτού μέσου του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών Λακωνίας. Στις εκδηλώσεις παρέστη επίσης η έπαρχος Κυθήρων κα Χριστίνα Φατσέα. Συγκινητική για όλους τους προσκυνητές ήταν η παρουσία και συμμετοχή, για ένατη συνεχή χρονιά, βυζαντινού χορού ψαλτών υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κου Ιωάννη Τσούνη.


αντικύθηρα

Το εσπέρας της 16ης Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Σεραφείμ. Ανήμερα της εορτής, 17 Αυγούστου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιότατος, ενώ ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας. Το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα είναι από τα ελάχιστα που απόμεινε να διατηρεί την αυθεντικότητα και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Πραγματοποιείται χάρη στην εθελοντική συνεισφορά όλων των κατοίκων του νησιού. Τα εδέσματα παρασκευάζονται στις ειδικές εγκαταστάσεις της εκκλησίας και προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους προσκυνητές δωρεάν. Την δαπάνη της φετινής πανηγύρεως κάλυψε ο κ. Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.


Άγιος Μύρων

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Διονύσης Α. Προγουλάκης, με σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη, την έπαρχο, τη βυζαντινή χορωδία, τον εφημέριο του νησιού, την εκκλησιαστική επιτροπή, το κοινοτικό συμβούλιο καθώς και όλους τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά. Σε ανάμνηση της επισκέψεώς τους η Κοινότητα Αντικυθήρων δώρισε στον σεβασμιότατο ένα μανδήλιο για την αρχιερατική ράβδο και στην έπαρχο το βιβλίο με τίτλο «Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων».


Αντικύθηρα

Βελτίωση δρόμου Ξηροποτάμου

Στην ολοκλήρωση βελτίωσης οδού προς Ξηροπόταμο στα Αντικύθηρα, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ προχωρά η Νομαρχία Πειραιά. Σκοπός και περιεχόμενο του έργου, που χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Νομαρχίας, είναι η εκτέλεση σε μήκος περίπου 520 μέτρων, εργασιών διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου και διάνοιξης τάφρου για την απορροή των όμβριων υδάτων. Σημειώνεται ότι οι εργασίες της ολοκλήρωσης και βελτίωσης της οδού προς Ξηροπόταμο, αποτελούν συνέχεια μιας σειράς έργων της Νομαρχίας Πειραιά για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των Αντικυθήρων και ειδικότερα του οδικού δικτύου του νησιού, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ.


Συναυλία στα Αντικύθηρα

Στις 2 Αυγούστου, την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε στα Αντικύθηρα η συναυλία του Πέτρου Τσολάκου με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας.  Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το πολιτιστικό πρόγραμμα της Νομαρχίας Πειραιά, ενώ η διατροφή, η διαμονή των καλλιτεχνών καλύφθηκαν με έξοδα της Κοινότητας. Η Συναυλία τελέστηκε στην προβλήτα του Ποταμού, σε ειδικά από την Κοινότητα διαμορφωμένη εξέδρα και στο κοινό προσφέρθηκαν  γλυκά και αναψυκτικά.


Δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής

Στο φύλλο της 19.07.09 του Βήματος της Κυριακής δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «η δόξα των Αντικυθήρων» του κου Θ.Π. Τάσιου. Το άρθρο αναφέρεται στο μηχανισμό των Αντικυθήρων και συγκεκριμένα στο χρόνο που ανάγεται η τεχνολογία του αστρολάβου και η χρήση στη ναυσιπλοΐα.  Ενδιαφέρον για κάθε μελετητή.


Επίσκεψη Δημοσιογράφου

Ο Γιάννης Κάκανος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» επισκέφτηκε το νησί των Αντικυθήρων στις 11 Ιούλη του 2009 με δέκα ακόμη Κισσαμίτες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος  της κοινότητας σχετικά με την επίσκεψη: «Είναι γνωστοί οι δεσμοί φιλίας και οι πατριωτικές σχέσεις με τους Χανιώτες.  Η παρουσία τους μας δίνει πάντα χαρά».


Απολογισμός Κοινότητας Αντικυθήρων

Ενεκρίθη ο απολογισμός της Κοινότητας Αντικυθήρων, χρήσης οικ. έτους 2008 στην Ειδική Συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου στις 23.07.09 το απόγευμα.

Τα οικονομικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ: € 310,486,44
Β. ΕΚΤΑΚΤΑ: ΕΙΔΙΚ.: € 411.307,61
Γ. ΧΡΗΜ. ΥΠΟΛΟΙΠΟ: € 341.442,34
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΟΔΩΝ: € 1.064.251,54 
---
Α. ΕΞΟΔΑ: € 575.379,32
Β. ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ: € 488.872,22
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ: € 1.064.251,54

Δημοσίευμα στην Καθημερινή

Άρθρο του κου Γιάννη Σειραδάκη φιλοξενείται στο φύλλο της 25 Ιουλίου 2009 της εφημερίδας «Καθημερινή» με θέμα τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.antikythera-mechanism.gr και μάθετε περισσότερα για τον Αστρολάβο.


Ετήσιο Μνημόσυνο

Επίσημα προσεκλήθησαν από την Κοινότητα,  οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, στο ετήσιο μνημόσυνο που ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος.


Συλλυπητήριο Τηλεγράφημα

Ο πρόεδρος και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Αντικυθήρων απέστειλαν συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον αδόκητο θάνατο του επί πολλά χρόνια συνεργάτη, αρωγού και συμπαραστάτη στα προβλήματα των Αντικυθήρων, πολιτικού μηχανικού και προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων & Κοινοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά Γιώργου Δημόπουλου  προς τους οικείους και συναδέλφους του.

Επιστροφή